25/09/2024

 23 вересня — Міжнародний день жестових мов. Жестові мови – це повноцінні природні мови, що відрізняються від розмовних мов. Існує також міжнародна мова жестів, яку використовують люди з вадами слуху на міжнародних зустрічах, а також під час поїздок і особистого спілкування. Вона вважається основною формою жестової мови, яка не така складна, як природні жестові мови знаків, і має обмежений лексикон.

У бібліотеці відбулася зустріч зі студентом шостого курсу юридичної академії, перекладачем жестових мов, представником родини глухих Часновським Павлом.Він розповів багато цікавих фактів зі світу глухих. Провів майстер клас з курсу вивчення мовних жестів. Бажаючи мали змогу вивчити дактильну  абетку . Бібліотекарі продемонстрували унікальну книгу жестів української мови подаровану відвідувачем.

Рекомендована   усім бажаючим вивчити мову жестів українською та англійською мовами.






 19 вересня весь світ відзначав Міжнародний піратський день або Міжнародний день «Поговори як пірат». Вигадали його два американця - Марк Саммерс та його найкращий друг Джон Баур. Вони використали піратський сленг під час гри у ракетбол. Це їм так сподобалося , що вирішили зробити його міжнародним. Бібліотекарі нашої філії, маючи купу книжок з цієї тематики вирішили відсвяткувати жартівливе свято та влаштувати для своїх читачів піратське патті. Малеча прийняла піратську присягу, пройшла випробування у розшуку скарбу, розмалювала свої піратські головні убори. На останок, знайшовши шоколадні дублони , прийняли участь у піратських танцях! Ще довго лунало "Його хо хо і пляшка соку!"